Underhåll din cykel för sommaren

Det finns en del att tänka på när du tar fram din cykel efter en lång vinter. Har cykeln stått still är det extra viktigt att se över den när det gäller bromsar och pedaler. Känn efter så att skruvar sitter åt som de ska och se gärna även över däck och slang.

Att göra en service på en cykel är bra. Då ses cykeln över och du får reda på om något behöver repareras. Har du en växelcykel är det bra att även se över växlarna så att de fungerar som de ska. Det är väldigt viktigt att cykeln fungerar bra så att olyckor kan undvikas.

Underhåll din cykel för vintern

Om du använder din cykel under vintern är det extra viktigt att hålla den ren och fräsch. Smuts, is, kyla och slask kan förstöra din cykel om den inte skyddas mot de tuffa prövningar den kan utsättas för under vintern. Men hur skyddar man sin cykel på bästa sätt?

Blir din cykel smutsig bör du tvätta av den. Kolla även att kedjan inte är rostig. Det som tar mest stryk på en cykel under vintern är växlarna, så se även över dessa. Om de hackar kan du med fördel byta växelvajer. Har du möjlighet bör du förvara din cykel inomhus för att undvika förstörelse.

Så skyddar du din cykel i allmänhet

Gör det till en vana att se över din cykel med jämna mellanrum. Om du ser några rostiga skruvar eller muttrar bör du byta ut dem så fort du får möjlighet. När du använder cykeln kan dessa skaka loss och bli lösa. Se till att enkelt och snabbt spänna åt dem igen.

Se även över dina ekrar. En del kan lossna och behöva spännas åt. Om du har ekrar som inte sitter som de ska kan det sluta med att ditt hjul blir skevt. Däck och slang är också något som bör kollas med jämna mellanrum. Är däcken slitna gör du rätt i att byta ut dem.